Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> Nieuws:kunst en kultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:
Boek Henk Beens nog op voorraad
zondag 05-10-2014

GENEMUIDEN - Dit voorjaar kwam het boek De Genemuider fondsen, een glimlach van de tijd uit van Henk Beens. Het betreft de geschiedenis van twee Genemuider fondsen, die nog steeds in Genemuiden werkzaam zijn. Het Provisoorfonds en het Armfonds van Camen. De fascinatie voor de boeiende geschiedenis van Genemuiden, het beschrijven van belangrijk immaterieel erfgoed en het vergroten van de kennis van beide fondsen voor de bestuurders en de bevolking, was de drive om dit boek te schrijven.

(Advertentie)

KAMPERZEEDIJK - Klaas van der Sluis heeft een boek over de historie van de Kamperzeedijk geschreven. 'Nieuw komt van oud' wordt volgende week vrijdagavond in De Driester gepresenteerd. Het boek is maar liefst 267 pagina's dik en bevat bijna negenhonderd foto's. De voorzitter van de Dorpsraad krijgt om 20.00 uur het eerste exemplaar uitgereikt. Tot 21.30 uur kunnen Zeediekers of andere belangstellenden hun bestelde boek ophalen.

(Advertentie)

foto: © Lytsa Post

GENEMUIDEN - (door Lytsa Post)

Waar de naam ‘Jan de Kraaie’ vandaan komt, is Jan Altena Hzn (72) uit Hardenberg nog steeds een raadsel. Wel heeft hij met het schrijven van Het Kraaienboek, over zijn opa Jan Altena (inderdaad, ‘Jan de Kraaie’) en opoe Maria Beens, veel nieuwe dingen over het echtpaar geleerd. Donderdagmiddag komen een voor een zijn neven en nichten het boekje ophalen bij Altena, die een halfuurtje op het Havenplein in Genemuiden zit. “Doe mij er maar vijf Jan, de kleinkinderen vinden het ook leuk om over onze opa te lezen.” Jochem Pleijsier heeft al een exemplaar in handen: “Mooi boekje, vooral leuk om al die oude foto’s te zien.”

GENEMUIDEN - Karst Wensink maakte voor Genemuiden Actueel veel filmopnames. Daarvoor was hij ook jarenlang met zijn camera op pad. Het archief van de overleden Genemuidenaar is bewaard gebleven. Daaruit putten wij nu voor de eerste keer. Beelden vanuit de Overtoom van een evenement die wij niet goed kunnen plaatsen. Iemand enig idee wat dit voor evenement is? Wij horen het graag op redactie@genemuidenactueel.nl Ook beelden van Luiemotte uit 1987.

(Advertentie)

‘Een klein mooi stædtien’

 

 

 

bibliotheek_381

ZWARTEWATERLAND -  

 

 

Er is nog al wat gaande met de streektaal in Nederland. Moest je je vroeger er eigenlijk voor schamen en kon je beter naar een ‘taaldokter’ gaan en zorgen dat je de standaardtaal ging spreken, tegenwoordig zijn mensen er best trots op dat ze een streektaal spreken. Ze strijden ervoor dat de streektaal levend blijft. En ontdekken dat dit nog best een strijd is.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de streektaal flink terug gedrongen door onze standaardtaal, het ABN. Er worden hier verschillende oorzaken voor aangewezen: de verstedelijking van het platteland, onze mobiliteit die steeds groter is geworden (we hebben vrienden, familie en werk buiten ons eigen dorp) en de massamedia heeft een steeds grotere betekenis gekregen.

(Advertentie)

Aan de oproep om ‘het mooiste Gællemuniger woord’ in te leveren is massaal gehoor gegeven. Meer dan 600 woorden werden ingestuurd. Daaruit heeft de Taelkrink een stembiljet samengesteld dat rond 6 september huis-aan-huis verspreid zal worden in Genemuiden.

Nadat alle dubbele woorden én de woorden die bij controle toch gewoon Nederlands bleken te zijn, waren verwijderd, bleven er toch honderden woorden over. Reden voor de Taelkrink om te besluiten  bepaalde categorieën woorden apart te zetten, om er wellicht in een volgende editie van Eikoerei de mooiste uit te kiezen. Het gaat om de categorieën: a) Uitdrukkingen en zegswijzen B) Planten, bloemen en dieren  en C) Scheldwoorden en benamingen (als iepekræssien, groaperd enz.). Deze woorden zult u nu dus niet op het stembiljet aantreffen.

(Advertentie)

Genemuider Kunstschatten
maandag 07-07-2014
Dinsdagavond 15 juli 2014, aanvang 20.00 uur in t Olde Staduus
foto:

Naast de drie prachtige musea  in Genemuiden, het Historisch Centrum Genemuiden (Oudheidkamer),  het Tapijtmuseum en het Stoomgemaal d’ Olde Mesiene, bezitten we in Genemuiden ook een aantal kunstschatten. De meeste met een geschiedenis, waarvan het beslist de moeite waard is om deze te kennen. Ook zijn er in Genemuiden een aantal kunstenaars, die vele prachtige werken maken. Zelfs kent Genemuiden kunstuitlenen.

Meer nieuws:

« Begin « Vorige pagina      Volgende pagina » Einde »

(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 4 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0328 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login