Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Boek over de Genemuider Kraeigiens
donderdag 18-09-2014
foto: © Lytsa Post

GENEMUIDEN - (door Lytsa Post)

Waar de naam ‘Jan de Kraaie’ vandaan komt, is Jan Altena Hzn (72) uit Hardenberg nog steeds een raadsel. Wel heeft hij met het schrijven van Het Kraaienboek, over zijn opa Jan Altena (inderdaad, ‘Jan de Kraaie’) en opoe Maria Beens, veel nieuwe dingen over het echtpaar geleerd. Donderdagmiddag komen een voor een zijn neven en nichten het boekje ophalen bij Altena, die een halfuurtje op het Havenplein in Genemuiden zit. “Doe mij er maar vijf Jan, de kleinkinderen vinden het ook leuk om over onze opa te lezen.” Jochem Pleijsier heeft al een exemplaar in handen: “Mooi boekje, vooral leuk om al die oude foto’s te zien.”

De familie Altena woont al sinds 1725 in Genemuiden. Jan Altena trouwde in 1906 met zijn Maria Beens. Samen kregen ze tien kinderen. Jan de Kraaie overleed in 1956, Maria in 1961. Drie zonen (waaronder Jan’s vader Harm) verlieten de tapijtstad, de rest bleef er allemaal wonen. Jan Altena: “Nog steeds kent Genemuiden dus een grote populatie kraaien. Of zoals ze het in het Geallemuuns zeggen ‘kraeigiens’”.

Over opa Kraaie weet Jochem nog dat het een gelovige, ietwat strenge man was met een kort lontje. “Maar de tijden waren anders, je keek echt op tegen je grootouders,” vertelt Jochem. Wat De Kraaie in ieder geval niet was, was een piepert. Jochem duikt een herinnering op uit Het Kraaienboek: “Hij sloeg zich met een zeis in het been terwijl hij aan het werk was bij het Zwartewater. Zonder piepen fietste hij terug naar Genemuiden, tussendoor het bloed uit de klomp gietend. Ongelofelijk. ” En knikken de neven en nichten gezamenlijk: hij was gek op z’n vrouw Maria.

De nakomelingen Kraaien komen nog steeds iedere twee jaar bij elkaar om herinneringen op te halen en te vertellen over vroeger. Van de kinderen van het echtpaar Altena-Beens is niemand meer in leven, alleen een schoondochter leeft nog. Toch hadden ook de kleinkinderen van Jan de Kraaie nog genoeg over hem te vertellen. Altena is blij met de reacties op Het Kraaienboek: “Ze zijn verguld dat de familiehistorie nu op papier staat en verbazen zich over de diversiteit van het Kraaiengezin.”

De indeling van het boek volgt de samenstelling van het gezin, eerst over opa en oma en vervolgens van het oudste tot jongste kind. Altena had al ervaring met het optekenen van een familiegeschiedenis: hij schreef eerder over de familie van z’n moeder, het gezin Blom uit Genemuiden. Nu stort hij zich op een volgend boek over zijn oom Egbert Altena (een zoon van Jan de Kraaie). Hij werd in Kampen op 28 september 1944 geëxecuteerd door de Duitsers omdat hij niet wilde werken voor de Duitsers. “Hij is plotseling meegenomen uit huis en daarna al snel doodgeschoten. Vervolgens moesten zijn vrouw en vier kinderen direct hun huis verlaten.” Het boek komt later dit jaar uit. Meer informatie is verkrijgbaar bij Jan Altena via JanAltena@hetnet.nl.

 

Bij de bijgevoerde zwart-wit foto:

Deze foto is gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijksjubileum van opa Jan Altena en opoe Maria Altena-Beens op 26 april 1956.


Gepubliceerd op: donderdag 18-09-2014 door Erik Driessen. 733 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 4 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0174 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login