Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Tapijtmuseum klaar voor toeristenseizoen
vrijdag 04-04-2014
Acties om meer bezoekers te trekken
foto: © Jannes van den Berg

GENEMUIDEN - Het Tapijtmuseum is klaar voor het nieuwe toeristenseizoen. Met een aantal acties en samenwerkingen wil het bestuur de terugloop van het aantal bezoekers te lijf gaan. En de voorbereidingen op de toekomst zijn in volle gang.

“Dit mag je niet de bestuurskamer noemen, dit is de vergaderruimte”, glimlacht Reinier van de Pol die met Henk Beens en Hans Mateboer de stand van zaken van het 25 jaar oude Tapijtmuseum doorneemt. Het is een van de ruimtes die afgelopen winter onder handen zijn genomen. Wensen zijn er nog genoeg, vertelt Beens. “De kracht van ons museum is dat we demonstreren. Het is geen doods museum, maar dankzij onze vrijwilligers gebeurt er van alles. De mensen die het ambacht nog echt kunnen beoefenen, worden echter ouder. In de toekomst moeten we meer gebruikmaken van elektronica, zodat we op die manier het oude ambacht kunnen demonstreren. We denken na over hoe we dat aanpakken.”

Daarmee wordt het museum bovendien toegankelijker voor de individuele bezoeker. Die kunnen nu eigenlijk niet door het voormalige kantoorpand van Edel Tapijt struinen. Het museum moet het sowieso vooral van groepen hebben, die vaak met een busreis Genemuiden aandoen. “We willen ook de ontvangstruimte moderniseren. Nieuw meubilair, nieuwe vloerbedekking, een wat andere inrichting. Op die manier maak je een bezoek aan het museum ook weer aantrekkelijker”, zegt Hans Mateboer.

Wellicht dat daarmee de terugloop van het aantal bezoekers ook een halt wordt toegeroepen. De hoogtijdagen van 4500 bezoekers per jaar zijn achter de rug. “Dat was in de tijd dat bezoekers ook een rondleiding kregen door de fabriek van Edel Tapijt. Helaas is het bedrijf vanwege de veiligheid daarmee gestopt. Het afgelopen jaar hebben we ongeveer drieduizend bezoekers geteld”, legt Van der Pol uit

Acties om dat aantal op te krikken, zijn er zeker. Zo gaat het Tapijtmuseum een samenwerking aan met twee ondernemers. Gasten kunnen dan ook het water op om de oorsprong van de Genemuider tapijtindustrie te bezoeken: de biezenvelden bij het Zwarte Meer. Mateboer: “Ook hebben we een film laten maken, die straks draait bij het Toeristisch Informatiepunt in ’t Olde Staduus. Verder is er binnenkort een expositie in de petroleumkelders, waaraan wij ook meewerken. Op die manier weten weer meer mensen van het bestaan van ons museum af.”

En dat zou meer dan terecht zijn, vindt Beens. “Wij hebben een unieke collectie. Die vind je nergens anders. Wij hebben zoveel historie over Genemuiden binnen deze muren…”. Soms meer dan gedacht, vult Van der Pol aan. “Pas zag ik op televisie iemand vertellen over stropdassen die gemaakt waren van biezen. Dat vertelde ik aan onze vrijwilligers. ‘Oh, maar die hebben wij ook hoor…’, was het antwoord. Wij moeten nog meer duidelijk maken wat we allemaal in huis hebben.”

Aan het aantal vrijwilligers (62) en donateurs (ruim achthonderd) ligt het niet. “We gaan dit jaar weer een donateursactie houden, maar het aantal is al jaren stabiel. Daaruit blijkt wel onze positie binnen de Genemuider samenleving. Zaak is nu om het belang daarvan door te geven aan jongere generaties. Wat dat betreft is het mooi dat we via de gemeente veel basisschoolleerlingen over de vloer hebben gehad. Echt, die kinderen kijken hier hun ogen uit.”

Gepubliceerd op: vrijdag 04-04-2014 door Erik Driessen. 4311 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 4 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0178 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login