Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

'Klein Oerol' in Zwartsluis
vrijdag 27-06-2014
Ook Vijf Gebroeders aanwezig

ZWARTSLUIS - Locatietheaterfestival Doake is na een pauze van drie jaar terug. De haven van Zwartsluis is op vrijdagavond 27 en zaterdag 28 juni het decor van het festival dat ooit begon als het ‘Oerol van de Kop van Overijssel’. Dit keer gaat de organisatie voor een combinatie van theater en maritiem erfgoed. Ook de Vijf Gebroeders maakt onderdeel uit van het programma.

‘Doake’ is streektaal voor plantenresten en afval dat na een storm achterblijft op de oevers. Na tien edities van het theaterfestival staat Doake echter ook voor opvallende cultuurproducties in de Kop van Overijssel. “De regio was niet echt een broedplaats van cultuur. Daarom begonnen wij het festival als een soort tegenhanger van Oerol met voorstellingen in Dwarsgracht en Zwartsluis”, vertelt organisator Allard van Lenthe in het kort de geschiedenis van het festival.

Dat leidde tot veel lovende kritieken en een goede publieke opkomst. Desondanks droogden de subsidiestromen op, waardoor Doake de afgelopen jaren een gedwongen rustpauze moest nemen. Dankzij een bijdrage van de gemeente Zwartewaterland is het festival nu terug. Met een vernieuwde opzet. “Wij gebruiken een aantal historische schepen, waaronder de ZS13 en de Vijf Gebroeders uit Genemuiden. Aan boord en aan de wal vinden verrassende voorstellingen plaats. Interessant voor inwoners én toeristen”, zegt Van Lenthe.

Doake stond in het verleden garant voor topacts uit binnen- en buitenland. Van Lenthe gaat daar nu ook voor. “Wij zijn heel blij met de komst van theaterschip Theater te Water uit Groningen. Dat vaart in de zomermaanden door de noordelijke provincies en doet daar buiten alleen Doake aan. Ook internationale acts zoals het Franse Fratelli Fiasco en de Belgische clown en acrobaat Jabbe Dabbe Doe komen naar Zwartsluis, net als Carrousel van Marc Heinen, Artez in samenwerking met het Zwolse Gnaffel en een hommage aan Tom Waits.”

De voorstellingen vinden plaats langs de Handelskade en bij het Botterhuus van de ZS13. Van Lenthe verwacht dat de sfeer in Zwartsluis bijzonder zal zijn. Tijdens Doake is in de Sluuspoort een expositie van Freddy Weijs over klassieke schepen te zien. Meer informatie binnenkort op www.doake.nl

Gepubliceerd op: donderdag 17-04-2014 door Erik Driessen. 2261 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 4 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0172 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login