Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Streektaallied speciaal voor kinderen!
woensdag 10-09-2014
‘Een klein mooi stædtien’

 

 

 

bibliotheek_381

ZWARTEWATERLAND -  

 

 

Er is nog al wat gaande met de streektaal in Nederland. Moest je je vroeger er eigenlijk voor schamen en kon je beter naar een ‘taaldokter’ gaan en zorgen dat je de standaardtaal ging spreken, tegenwoordig zijn mensen er best trots op dat ze een streektaal spreken. Ze strijden ervoor dat de streektaal levend blijft. En ontdekken dat dit nog best een strijd is.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de streektaal flink terug gedrongen door onze standaardtaal, het ABN. Er worden hier verschillende oorzaken voor aangewezen: de verstedelijking van het platteland, onze mobiliteit die steeds groter is geworden (we hebben vrienden, familie en werk buiten ons eigen dorp) en de massamedia heeft een steeds grotere betekenis gekregen.

In de jaren ’60 en ’70 gingen meer en meer ouders standaard Nederlands spreken tegen hun kinderen omdat er toen vooral een sfeer heerste dat dialect nadelige gevolgen kon hebben voor kinderen. Later ontstond er weer een opbloei van de streektaal. Onderzoekers ontdekten dat er helemaal geen sprake was van nadelige gevolgen, eerder sprake van tweetaligheid: dus of je nou als kind Engels en Nederlands leerde, of Streektaal en Nederlands, het ging om hetzelfde principe. Er kwamen regiosoaps en streektaalmuziek die groeiden in de populariteit.

En toch is er nog sprake van een kloof. De jeugd lijkt zich te onttrekken aan de streektaal. Zij horen tot de generatie die enorm mobiel is, die contacten hebben via vrienden overal vandaan (via social media bijvoorbeeld) en voor hen is de streektaal geen basisbehoefte. Hoe zorg je ervoor dat streektaal ook voor hen een onderdeel van hun leven wordt en de streektaal levend blijft, ook in de toekomst?

Bibliotheek Zwartewaterland heeft hiertoe toenadering gezocht met Martin Bakker (band Juust) en Jannie Bakker (o.a. Gællemuniger Taelkrink, SkrieversBond Overiessel). Aan hen werd gevraagd een bekend kinderliedje van K3 te herschrijven naar een Gællemuniger kinderlied. Ook werd er voor scholen een lesbrief gemaakt rondom de streektaal. Met aan de scholen het verzoek aan zoveel mogelijk kinderen het lied, geschreven dus door Martin Bakker en Jannie Bakker, te leren.

De Bibliotheek doet nu aan kinderen in Zwartewaterland de oproep naar Eikoerei te komen. Kom op zaterdag 20 september om 13.00 uur naar het Havenplein. Direct na de opening van Eikoerei gaan we daar het lied ‘Een klein mooi stædtien’ zingen. MixMove zal ook nog eens voor begeleiding in dans zorgen!

Gepubliceerd op: woensdag 10-09-2014 door Harm van Wendel. 582 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.
Inloggen

(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 4 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.014 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login