Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> actueel
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

'Geen geld meer voor Genemusiment'
maandag 29-09-2014
Geen geld meer voor culturele evenementen?
foto: Geen geld meer voor culturele evenementen?

GENEMUIDEN - Als het aan het college van B en W ligt, krijgt Genemusiment komend jaar geen subsidie meer. De organiserende SCEG ontving voor de afgelopen editie nog 7500 euro. Ook Doake in Zwartsluis, het WG van de Hulstfestival in Hasselt en het Full Color hoeven niet meer op een bijdrage van Zwartewaterland te rekenen, als het aan het college ligt. Dat wil met deze maatregelen verenigingen en culturele organisaties juist ontzien. De gemeenteraad moet volgende week donderdag nog wel instemmen.

Het college wil jaarlijks 15.000 euro bezuinigen op cultuur. In de nota Kansen voor Cultuur staat beschreven hoe dat moet gebeuren. De gemeenteraad kan kiezen uit vijf scenario, maar het college adviseert daarbij om voor een scenario te kiezen waarbij culturele evenementen geen geld meer krijgen. De gedachte daarachter is dat de evenementen meer kans op overleven hebben dan verenigingen of instellingen. Bijvoorbeeld door entree te heffen, samenwerkingen met ondernemers te zoeken of door fondsen aan te spreken. Toch sluit de nota niet uit dat evenementen van de kalender worden gehaald door de betrokken organisaties.

De gemeente houdt de portemonnee vermoedelijk niet helemaal op de knip. Bezuinigingen op sommige verenigingen en organisatie levert geld op waarmee een fonds voor eenmalige activiteiten wordt gevormd. Daarop kunnen eendaagse evenementen dan aanspraak maken. De bezuinigingen gaan samen met een zogenoemde harmonisatie, waarbij bijdrages aan soortgelijke verenigingen in Genemuiden, Hasselt en Zwartewaterland worden gelijkgetrokken.

Dit betekent bijvoorbeeld dat SCEG ook minder jaarlijkse subsidie krijgt (nu nog 2270, over twee jaar 1500 euro). De Oranjevereniging gaat terug van 1500 naar 1250 euro en het Stoomgemaal van 4750 naar 4500 euro per jaar. Het Tapijtmuseum heeft juist baat bij de harmonisatie en krijgt straks 6000 euro in plaats van 5000 euro. Ook de Stichting Vrienden van oud-Genemuiden gaat er op vooruit. Nu krijgt de stichting geen subsidie en straks 1250 euro.

Buiten de subsidie op cultuur moet de bibliotheek de komende jaren 270.000 euro inleveren. Dat is een kwart van het huidige budget. Hoe dat wordt opgehoest, is nog niet duidelijk. De gemeenteraad gaat echter niet langer uit van drie volwaardige vestigingen.

Gepubliceerd op: maandag 29-09-2014 door Erik Driessen. 866 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 6 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0154 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login