Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> achtergronden
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

'De Meente is het huis van de Gellemunigers'
donderdag 24-04-2014
Bezuinigingen kosten locatiemanager zijn baan
Herman van Amerongen in het onlangs verbouwde restaurant
foto: Herman van Amerongen in het onlangs verbouwde restaurant © Erik Driessen

GENEMUIDEN - Locatiemanager Herman van Amerongen (62) neemt eind deze maand ‘gedwongen’ afscheid van De Meente. Liever had hij tot zijn pensioen gewerkt in het huis waarvan hij in 4,5 jaar is gaan houden. Bezuinigingen bij IJsselheem maken dat onmogelijk. “IJsselheem gaat van negen managers terug naar drie. Die zijn straks verantwoordelijk voor zorgcentra in één gemeente. Voor Zwartewaterland zijn dat drie locaties én de Stichting De Meente. Dat is veel te zwaar.”

De toegangsdeur naar het kantoor van Van Amerongen gaat ineens open. Een bewoner staat in de deuropening en begint enthousiast te vertellen. “Dit is wat ik graag wil. Dichtbij de bewoners en de medewerkers staan. Dat past ook bij De Meente, want dit is echt het huis van de Gellemunigers”, zegt Van Amerongen, die heeft gemerkt dat heel Genemuiden zich verwant voelt met het onderkomen van de ouderen. “We hebben onlangs het restaurant opgeknapt. Dan draagt het bedrijfsleven zo tienduizenden euro’s bij. Een schildersbedrijf stelde de verf gratis beschikbaar en kwam tijdens NLDoet ook nog eens met vijf man meewerken. Fantastisch.”

Dat woord kan Van Amerongen ook gebruiken voor het werk van zijn 250 medewerkers. “Mensen in Genemuiden zorgen ongelooflijk goed voor elkaar. Ze zetten zich volledig in voor de medemens en die mentaliteit zie je ook bij onze medewerkers. Die zijn onbaatzuchtig en doen alles om het de bewoners zoveel mogelijk naar de zin te maken. Warm en behulpzaam. Echt een enorm verschil met het westen van het land. Echt, het is bijna perfect in De Meente.”

Zorgen

Of dat zou blijft, is de vraag. De zorg moet het met veel minder geld doen. IJsselheem bezuinigt 13 miljoen euro per jaar. Dat kost Van Amerongen zijn baan en ook moeten nog een aantal Hoofden Cliëntzorg vertrekken. “En daar maak ik mij zorgen over. Dat zijn cultuurdragers die afzwaaien. Medewerkers die heel dichtbij de mensen staan en zorgen dat het hier verloopt zoals wij dat graag willen zien. Beter functioneren dan die medewerkers is bijna niet mogelijk.”

Ook het wegbezuinigen van zijn eigen functie, vindt Van Amerongen een slechte zaak. “De nieuwe manager komt verderaf van de werkvloer en de bewoners te staan. Ik vind dat heel jammer. Juist omdat de persoonlijke benadering hier zo belangrijk is. Vergeet niet dat De Meente uniek is in Nederland dankzij de combinatie van zorg, wonen en welzijn. Mensen komen hier ook sporten, er zijn veel activiteiten.”

Relatief gezien vallen de klappen in Genemuiden misschien nog wel mee, denkt en hoopt Van Amerongen. De gemeenschapszin is hier groot. Ouderen vallen wat dat betreft niet uit de boot. “De huidige ontwikkelingen hebben we ook zien aankomen. Daarom hebben we de Stichting Vrienden van de Meente opgericht. Als geldstromen wegvallen, moet je zorgen voor nieuwe. Die stichting doet heel goed werk.”

Tweedeling

Maar ook die stichting en de inzet van 250 vrijwilligers kan niet verbloemen dat bezuinigingen nodig zijn. Bewoners moeten voor meer vormen van dienstverlening gaan betalen. IJsselheem moet commerciëler werken. “En tegelijkertijd ligt dan het scenario op de loer dat sommige bewoners wel bepaalde vormen van zorg kunnen betalen en anderen niet. Ik hoop heel ernstig dat die tweedeling in de zorg niet betekent dat wij de armeren in de samenleving geen menswaardig leven meer kunnen bieden.”

Desondanks is Van Amerongen ervan overtuigd dat De Meente over twintig jaar nog bestaat. De tendens is dat mensen steeds langer zelfstandig wonen, maar dat betekent volgens hem niet dat De Meente overbodig wordt op ten duur. “Vergeet niet dat de oprichters en bedenkers een vooruitziende blik hadden. Alle gangen hebben hier straatnamen en een eigen adres met postbus. Dat zie je bijna nergens. Bovenal is De Meente een voorziening waar veel mensen terecht kunnen. Ook mensen die hier niet wonen en om een praatje verlegen zitten, komen  hier naartoe. Ik vind dat geweldig en hoop dat dit altijd zo blijft.”

Vrijwilligers, bewoners en medewerkers kunnen op donderdag 24 april afscheid nemen van Herman van Amerongen. Dat kan tussen 15.00 en 17.00 uur in zaal De Stadskamp in De Meente.

Gepubliceerd op: donderdag 10-04-2014 door Erik Driessen. 4734 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 5 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0283 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login