Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> achtergronden
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Op het kruispunt van schoonheden
maandag 17-02-2014
foto: © Een plek uit het mooiste gebied van de wereld

GENEMUIDEN - We reizen naar de Canarische Eilanden, het Gardameer of naar andere continenten en komen verrukt terug omdat we bijzondere plekken hebben gezien. De schoonheid van vijf kilometer verderop zien we om de een of andere reden niet. En daarmee vergeten we dat Genemuiden ook gewoon in een van de mooiste gebieden van de wereld ligt. We liggen op het kruispunt van schoonheden.

Dat zag ik vroeger ook niet. Die Noordoostpolder vond ik een eindeloze kale vlakte, Mastenbroek een saai stuk grasland en de Kamperzeedijk nogal bochtig. Dat Belt-Schutsloot wat bijzonders was, kon ik me nog wel een beetje voorstellen. Pas toen ik vanwege mijn werk vijf jaar in Alkmaar woonde, zag ik hoe mooi de regio rond Genemuiden eigenlijk is. Ik herontdekte Blokzijl, raakte verliefd op Zwolle en mocht graag de Veluwe bezoeken. Giethoorn in de zomer trok me ook.

Nog veel later ontdekte ik dat de ware schoonheid nog veel dichterbij ligt. Het Zwartemeer, die prachtig kronkelende Hasselterdijk en vooral De Wieden. Een uniek natuurgebied op een paar kilometer afstand van Genemuiden. Op de pont ruik je het al. Dankzij de nodige vaartochten en freelance werk voor Natuurmonumenten raakte ik nog meer bij het gebied betrokken. Je weet soms niet wat je ziet. Kolkjes, slootjes, reeën die voor je boot uit zwemmen en bijzondere vogels die overtrekken. Op nog geen tien kilometer afstand van Genemuiden ligt de aalscholverkolonie. Je waant je daar in Afrika en niemand weet het. Vandaag keek ik samen met de ondergaande zon en de watertoren van Sint Jansklooster uit over de Boschwijde. We zwegen.

Zoals ik dat ook doe als ik over de geschiedenis van het gebied en van Genemuiden. Een wereld ging voor me open. We lagen minder dan een eeuw geleden aan zee. Mastenbroek was ooit een moeras. De Wieden ontstonden door doorgeslagen verveners. In de vorige eeuw wilden ze de meren in de Kop van Overijssel dichtgooien. Ik verslind de boeken. Het nieuwe boek van Henk Beens heb ik al uit. Opnieuw tientallen pagina's vol nieuwe geschiedenis.

Het meest verbazingwekkende vind ik zo langzamerhand dat 'we' niets doen met de omgeving en vooral met die enorme geschiedenis van Genemuiden. Alsof het ons niets interesseert. In Vollenhove, Blokzijl, Kampen en Elburg kun je de historie overal grijpen en aanraken. Het lijkt wel alsof we in Genemuiden de geschiedenis zoveel mogelijk willen uitwissen en er vooral niet over willen praten. Veel is om wat voor reden dan ook al uitgewist. Dat maakt het ook moeilijker om de schoonheid en de historie te omarmen. Daarom is het mooi dat bijvoorbeeld de Vijf Gebroeders weer in de haven ligt en dat Henk Beens ons af en toe les geeft.

Gepubliceerd op: maandag 17-02-2014 door Erik Driessen. 4237 keer gelezen..

reacties:

  • De laatste 20 jaar van mijn onderwijsloopbaan (precies de helft dus)ging ik met de klas overal heen: in de winter een rondje Vogeleiland (als er ijs lag) en de ganzen zoeken langs 't Diep of in de Barsbeek, in het voorjaar op de fiets naar het Voorsterbos (paddenpoelen) en de Oldenhof of naar het Jutjesriet en onderweg weidevogels spotten, in de zomer naar bezoekerscentrum De Wieden, een speurtocht over het laarzenpad en daarna zwemmen bij de Blauwe Hand, in de herfst naar Zwartewatersklooster (otterproject). Eriks cri de coeur onderschrijf ik dan ook ten volle!
Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 5 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0298 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login