Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> kerknieuws
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Hervormingsdag met gezamenlijke dienst
zaterdag 31-10-2009
als spreker dominee Noort uitgenodigd

maarten_luther-1

GENEMUIDEN - De kerkenraden van de Hervormde gemeente, de Christelijke Gereformeerde kerk en de Gereformeerde kerk herdenken op zaterdag 31 oktober hervormingsdag in een gezamenlijke dienst. Deze dag wordt in de protestantse kerken het verzet van de Rooms-Katholieke Augustijner monnik Maarten Luther tegen de Rooms-katholieke Kerk, met het openbaar maken van 95 stellingen tegen de aflaat, herdacht. Om een gesprek hierover op gang te brengen bracht hij deze aan op de slotkapel in Wittenberg.

 

slotkerk_wittenberg_500

 

Het verhaal dat Luther zich op die bewuste 31e oktober 1517 in alle vroegte met een hamer en spijkers door Wittenberg spoedde om zijn revolutionaire stellingen op de kerkdeur van de slotkapel te spijkeren, is inmiddels talloze malen verhaald, geschilderd.
De publicatie van de 95 stellingen wordt dan ook gezien als een van de belangrijkste fundamenten van de Reformatie. Bovendien stuurde hij de stellingen naar de aartsbisschop van Mainz met het verzoek hierop te reageren. De stellingen werden door heel Duitsland gelezen en kregen grote bijval. Zijn openlijke kritiek op het misbruik van de aflaat in 1517 leidde helaas niet tot een gesprek, maar werd het begin van een ketterproces.

 

In de periode die hierop volgde bleek Luther veel medestanders te hebben. In veel plaatsen ging men de leer van Luther volgen en brak men met Rome. De kern van Luthers betoog was, dat de vergeving van zonden niet verdiend kon worden door het doen van goede werken (laat staan door het kopen van aflaten), maar alleen kon worden verkregen door het geloof in Jezus.

zwingli

Rond dezelfde tijd brachten Zwingli en later vanaf 1540 Calvijn in Zwitserland een soortgelijke beweging op gang. Hun ideeën verspreidden zich snel door Europa en waren een belangrijke aanzet voor de Reformatie.
Op 1 Januari 1519, hij werd op die dag 35 jaar oud, beklom Ulrich Zwingli voor het eerst de kansel van de imposante domkerk in Zürich. In zijn preken bestreed hij zeer sterk de aflaathandel.
God alleen kan de zonden vergeven, en geen mens op aarde, hoe machtig hij ook zij, is daartoe in staat", zo schalde zijn heldere stem trillend van verontwaardiging door de grote domkerk.

 

johannescalvijn

Na het verschijnen van zijn eerste boek, dat meer een humanistische dan een Bijbelse inhoud bevatte,  werd Calvijn gewonnen voor de reformatie.
Dit bleek op 1 november (Allerheiligen) 1533 bij de rectorale rede van rector Nicolaas Cop (een vriend van Calvijn) van de Universiteit van Parijs, waarvoor Calvijn materiaal had aangebracht. In deze rede was te merken dat Cop en Calvijn positief stonden tegenover de beginselen van de reformatie.

De rede ging over de tekst: Zalig zijn de armen van geest (Matteüs 5:3) en eindigde met de vraag: Is het recht dat wij meer de mensen zoeken te behagen dan God? Moeten wij hen vrezen, die het lichaam kunnen verderven, maar die geen macht hebben over de ziel?

De herdenkingsdienst wordt gehouden in de Grote kerk.
Voor deze herdenkingsdienst is als spreker dominee Noort uitgenodigd.
Het thema is: 'Wij zijn Bedelaars'. De opening van deze dienst wordt door dominee Hulsman gedaan. Het orgel wordt zaterdag bespeeld door Hans Paas.
Er worden psalmen uit de oude berijming gezongen, dus niet ritmisch en met bovenstem.
Ook worden veel liederen en gezangen gezongen.
De dienst begint om 19.30 tot uiterlijk 20.45 uur. De collecte bij de uitgang komt ten goede aan MAF (Mission Avaiation Fellowship).

Gepubliceerd op: maandag 26-10-2009 door Reint Winters. 4085 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 5 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen





(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0259 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login