Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Uitslapen is er niet bij
zaterdag 02-05-2009
Traditionele luiemotte op 1 mei

luiemotte_2009_500

Foto: De luiemotte trekt in alle vroegte door Genemuiden © Klaas Noordstra

Genemuiden - Uitslapen is er niet bij de laatste dagen. Terwijl op koninginnedag de brommers voor een vroeg begin van de dag zorgen, gaan op 1 mei traditioneel groepen kinderen door Genemuiden. Met gebel en gezang "Luiemotte luie zotte" proberen ze langslapers te wekken. Ze dragen daarbij een klein kind of een pop op een met bloemen versierde ladder.

Elk jaar op 1 mei organiseerd de Stichting Vrienden van oud Genemuiden deze unieke echt Genemuider traditie. Onder grote publieke belangstelling deden dit jaar 4 groepen mee.Zij moesten zich tussen zeven en acht uur éénmaal melden op het pleintje bij de bibliotheek aan de Irenestraat. De jurering vond daarna plaats op het Havenplein voor het (oude) gemeentehuis. Volgens omstanders waren de luiemottes allemaal erg mooi, en zal het de juri veel moeite kosten een winnaar aan te wijzen.

luiemotte_bejaarden_200'sMiddags rond 3 uur brachten de luiemottes een bezoek aan de Meente. Er was ook daar veel belangstelling om de luiemottes te bekijken. Voor sommige bejaarden bracht het herinneringen boven van toen ze zelf met een luiemotte hebben meegedaan. 

'sAvonds om 7 uur vond de prijsuitreiking plaats bij de oudheidskamer in de Langestraat. De juri heeft met heel veel moeite uiteindelijk de 1e tot en met de 3e plaats bepaald. De verschillen onderling waren erg klein.

Wethouder van de Velde reikte de prijzen uit aan de trotse winnaars. Alle deelnemers kregen een verdiende prijs.

Hieronder vermeld zijn de prijswinnaars van dit jaar. De genoemde namen zijn de namen van de contact-personen, omdat  de luiemottes meestal door meerdere gezinnen worden gemaakt.

1e prijs luiemotte D, fam. Beens
2e prijs luiemotte C, fam. Brouwer
3e prijs luiemotte A, fam. Eenkhoorn

Meer informatie over de luiemotte vind u hier >>


photoFotoreportage van de hele dag >>

prijsuitreiking_luiemotte_500

Foto: Prijsuitreiking door wethouder van de Velde © Reint Winters
Gepubliceerd op: zaterdag 02-05-2009 door Klaas Noordstra. 3756 keer gelezen..

reacties:

  • onze complimenten klaas, voor deze mooie foto's. het is altijd weer een verrassing voor de oudheidkamer wat 1 mei ons altijd brengt.namens de oudheidkamer, diny eenkhoorn
  • Aan belangstelling van de pers heeft het niet ontbroken,klasse fotoclubleden, zo vroeg uit de veren voor de luiemotte, en volgend jaar bij leven en welzijn zijn we weer van de partij, het was voor ons de eerste keer, en ik moet zeggen het was een geweldige ervaring, we hadden geen richtlijnen, en hebben 2 dagen van te voren pas besloten dat we mee gingen doen, dus we hebben het een beetje op de gok gedaan, we zullen ons voor de volgende keer goed voorbereiden, en bij deze roep ik iedereen op om de uitdaging met ons aan te gaan, als je zo intensief met elkaar aan het werk bent, geeft veel samenhoorigheid, en je houd de traditie in stand, er is al zoveel verloren gegaan in de tijd.
  • Ja en dan te bedenken dat diezelfde fotoclubleden ook al een nacht overgeslagen hadden (slaap) in verband met de brommernacht. Het is dat die camera's zelf scherp stellen anders was het wat minder geworden. Let wel, leden die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt zijn vrijgesteld van nachtdienst maar ze zijn er toch wel vroeg bij.
  • Oei,oei,oeiiii, de juri kijkt niet eens naar beschermde bloemsoorten de luiemotte met de 2e prijs was voor zeker 65% voorzien van dotterbloemen, dat is strafbaar?
  • Die beschermde dotterbloemen is dat een vraag? Wanneer je het zeker weet moet je geen vraagtekens plaatsen en anders geen reactie plaatsen. Tradities die al zolang bestaan en elk jaar opgesierd worden met dotterbloemen en dan vragen of die dotterbloemen beschermd zijn. Ze hebben blijkbaar nog geen hinder van de luiemottes. Ik denk dat ze meer gevaar lopen door stadsmensen die alleen van Wikipedia een dotterbloem kennen. Aan de grachtengordel in Amsterdam wonen de meeste natuur beschermers. Vanmorgen met een vriend nog genoten van een prachtig stukje Mastenbroek, wanneer die “groendefensie” hun zin krijgt komen er wanden met kijkgaten om dat gebied en mogen alleen zij erdoor kijken om te zien of er niet een mens aan hun aandacht is ontsnapt. Maar nog even over de beschermde dotterbloem, activiteiten met schadelijke handelingen zijn verboden tenzij (kan onder voorwaarden ('tenzij') worden afgeweken) en een traditie van een eeuw is toch wel “tenzij”.
Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 6 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.022 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login