Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Galerie Roots nu ook kunstuitleen
dinsdag 04-03-2014
Water inspireert Alien Groothuis
Alien Groothuis houdt van verschillende stijlen
foto: Alien Groothuis houdt van verschillende stijlen

GENEMUIDEN - Alien Groothuis opende bijna vier jaar geleden Galerie Roots. Nog steeds is ze helemaal op haar plaats in de Kruisstraat. Met de uitleen van kunst en workshops beelden maken (samen met Marjo van den Berg) zet ze nieuwe stappen. Ondertussen blijft de inspiratie komen. “Vanochtend nog, die luchten in Mastenbroek. Die herinneren me aan Tanzania, waar ik ook ooit was.”

Inspiratie krijgt ze van water en luchten en van kunstenaars uit de 20ste eeuw, vertelt ze in haar Galerie. Het werk van cursisten, de natuur, De Wieden en de eindeloze vergezichten in de polder, om er maar eens wat te noemen. “Misschien schuilt de inspiratie wel vooral in water, als ik er over nadenk. De lijnen van het landschap vind ik prachtig en die komen vaak terug in mijn werk, hoe abstract soms ook. En aan de andere kant vind ik de Cobra-stijl weer heel interessant en maak ik portretstudies van bekende kunstenaars. Ik heb nooit van alleen maar één stijl gehouden”, zegt Groothuis.

Ze is de laatste jaren terug in haar geboortestreek. Wonen in Zwolle, werken in Genemuiden. Een uitstekende combinatie, merkt ze. “Ik ben op mijn achttiende vertrokken uit Genemuiden en heb lang gewerkt in de GGZ. In 2009 kreeg ik de kans via mijn broers om mijn hobby schilderen aan de Kruisstraat verder vorm te geven. En in 2011 kon ik stoppen met werken en meer tijd aan het ‘vrije schilderen’ besteden en starten met het geven van meer schilderscursussen en workshops. Galerie/ atelier Roots is een mooie laagdrempelige locatie. Dat vind ik belangrijk, omdat ik mensen graag in aanraking met kunst breng. Deze plek voelt als thuiskomen. Daarom heet de galerie ook Roots.”

Mensen in contact brengen met kunst, lukt goed in Genemuiden. Ze heeft momenteel achttien cursisten ‘vrij schilderen’ en geeft regelmatig workshops. Steeds meer mensen hebben bovendien een ‘Groothuis’ aan de muur hangen. “Dat komt ook omdat ik bewust de prijs relatief laag houd. Desondanks vinden veel mensen mijn werk mooi, maar hikken ze tegen de prijs aan. Zo is het idee van een kunstuitleen ontstaan. Mensen kunnen zo bovendien ervaren of het kunstwerk past in hun huis, of het gevoel goed is. Al vanaf tien euro per maand zijn er mogelijkheden om kunst te huren. Mocht iemand uiteindelijk het werk willen kopen, dan gaat de al betaalde huur van de koopprijs af.”

Belangrijk vindt ze om cursisten het plezier van het schilderen over te brengen. “Ook leren kijken  naar kunst vind ik belangrijk. Even afstand nemen van je werk en er vanaf een afstand naar kijken en ontdekken wat het met je doet. En dan weer verdergaan met de volgende streep of laag. Op die manier kom je vanuit je hoofd bij je gevoel. Boven alles zorgt schilderen voor ontspanning. Het is een ideale manier om je hoofd leeg te maken. Zeker vrij schilderen. Al vind ik het ook prima als mensen iets willen naschilderen. Al probeer ik ze dan toch een eigen touch aan te laten brengen.”

Zelf blijft ze verknocht aan de schildersezel. Of ze nou thuis in Zwolle aan het schilderen is of op de bovenverdieping van Roots. “Al zijn er ook best periodes dat er niets uit mijn handen komt. Vaak is dat in de winter. Maar dan ineens kan de flow terug zijn en ben ik dagen aan het schilderen. Dat blijft een heerlijk gevoel”, aldus Groothuis, die zelf sinds tien jaar bezig is met vrij schilderen. Een jubileumjaar als het ware. En die viert ze met nieuwe initiatieven. “Mensen kunnen altijd binnen komen lopen bij Roots. Dat is vanaf het begin de opzet van de galerie geweest. Ook al ben ik niet alle dagen open. Maar een afspraak maken kan altijd.”

Voor meer informatie over Galerie Roots en de mogelijkheden kijk op www.galerieroots.nl De galerie is ook geopend tijdens Te Kunst en te Keur op 25 april.

Gepubliceerd op: dinsdag 04-03-2014 door Erik Driessen. 1985 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 5 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0203 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login