Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Legende Vijf Gebroeders dingt mee naar prijs
maandag 03-03-2014
Samenwerking Jannie Bakker en SPG

GENEMUIDEN - Jannie Bakker heeft de afgelopen weken de legende van turfschip De Vijf Gebroeders opgeschreven. Met dat verhaal doet ze namens de Stichting Promotie Genemuiden (SPG) mee aan de verhalenwedstrijd Jij Vertelt van de provincie Overijssel. Het winnende verhaal wordt verfilmd. Stemmen kan tot en met 10 maart op http://www.jijenoverijssel.nl/jijvertelt .

“Het verhaal van de Vijf Gebroeders intrigeert mij”, zegt Jannie Bakker. “Aan de ene kant omdat mijn echtgenoot afstamt van Tiem van Dijk, de eerste eigenaar van het schip. En aan de andere kant omdat veel Genemuider historie in het verhaal verweven zit, zoals de Zuiderzee, de biezenteelt, de binnenhaven, de gedrevenheid, het gemoedelijke en de industrie. Mooi vind ik ook dat het geloof en de dilemma’s die daarbij horen zo’n grote rol spelen in het verhaal van De Vijf Gebroeders.”

Tiem van Dijk was namelijk lichtwachter en verrichtte werkzaamheden rond de Sas. Uit principe wilde hij niet langer  op zondag dat werk doen. “Hij klopte toen volgens het verhaal op Oudjaarsdag aan bij de burgemeester. Die reageerde verbaasd en wilde het verzoek van Van Dijk niet inwilligen”, vertelt Bakker. Een dag later, nadat de burgemeester plotseling was overleden, kwam de gemeentesecretaris echter bij Van Dijk aan huis. “Die kwam vertellen dat hij de discussie met de burgemeester niet had gehoord en dat hij een lening zou regelen, waarmee Tiem een boot kon kopen en een ander vak kon kiezen.”

Dat was vermoedelijk een eerdere versie van de huidige Vijf gebroeders. “Of het verhaal historisch helemaal juist is, moet de komende tijd blijken. Wout van Olst doet onderzoek. Buiten dat is dit een prachtige geschiedenis over Genemuiden en onze cultuur”, vindt Bakker. Dat de Vijf Gebroeders dit jaar honderd jaar bestaat maakt het extra interessant. Zeker ook omdat de Genemuider samenleving het turfschip steeds meer omarmt. “En dan te bedenken dat Jan Postma het schip enkele jaren terug van de slopershamer redde.”

De Stichting Promotie Genemuiden roept iedereen op om het verhaal van Jannie Bakker naar de finale te stemmen. Daarin strijden straks vijf Overijsselse verhalen om de eer. Drie verhalen komen dankzij stemmen in de finale. Ga daarom snel naar http://www.jijenoverijssel/jijvertelt

Gepubliceerd op: maandag 03-03-2014 door Erik Driessen. 1444 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 5 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0132 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login