Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Gerda Hento even terug in Genemuiden
dinsdag 25-02-2014
Oprichtster Schildersclub aanwezig op Te Kunst en te Keur
foto: © Gerda Hento in de jaren van de Schilderclub

GENEMUIDEN - Gerda Hento startte in 1986 het eerste schildersatelier van Genemuiden. Ze vindt het geweldig dat momenteel zoveel kunstenaars actief zijn in haar voormalige woonplaats. Tijdens Te Kunst en te Keur op 25 april komt ze even terug naar Genemuiden om haar werk te laten zien en oude bekenden te ontmoeten. Genemuiden Actueel zocht haar vast op.

“Ik wilde naar de Kunstacademie, maar dat mocht niet van mijn ouders. Er moest brood op de plank komen. Daarom volgde ik een opleiding tot juffrouw, maar als autodidact heb ik mijn teken- en schildertalent verder ontwikkeld”, vertelt Gerda Tas-Hento. “Ik begon in de woonkamer, maar verhuisde al snel naar de oude slagerij op de hoek Simondsstraat/Burgemeester te Veldestraat. Na een cursus bij Freddy Weijs vroegen onder meer Petra van de Berg en Marie Post of ik les wilde geven. Zo is de schildersclub begonnen en die groeide steeds verder.”

Gerda exposeerde in d’ Overtoom, de bibliotheek en in een bank in Emlichheim. Ook presenteerde ze de gedichtenbundel ‘Witte Wolken’ en dichtte ze regelmatig voor Genemuidenaren die in het huwelijksbootje stapten. Samen met de cursisten exposeerde ze onder meer in Hasselt en Dalfsen. “Leuk was ook ons lustrumfeest in zaal Timmerman, waarbij zanger Tol Hansse aanwezig was. De cursisten verrasten mij met toneel en zang. Bijzonder was dat de echtgenote van de Commissaris van de Koningin ons atelier samen met mevrouw Rietkerk bezocht. Ook de burgemeester zelf en meester Harms waren erg bij onze club betrokken.”

Dat gold sowieso voor veel Genemuidenaren. “De belangstelling werd zo groot dat Gerrit bas, Matthijs Souhoka en Freddy Weys ook les kwamen geven in Genemuiden. Zelf gaf ik nog een avond les en richtte mij op exposities in Zwolle en het Amsterdamse Apollohotel. Ook was er een doorlopende verkoop op Ameland van ansichtkaarten die ze maakten van mijn aquarellen. Ondertussen ging bovendien het werk in de slagerij gewoon door. Uiteindelijk ben ik in 1996 gestopt met de Schilderclub. Maar het is prachtig om te zien dat andere groepen zich vormden en nog steeds aan het schilderen zijn.”

Gerda verhuisde naar Zwolle en bedacht dat haar huiskamer een ruim atelier kon worden. Ze zette kleine advertenties in de krant en nieuwe cursisten uit wijde omtrek dienden zich aan, waaronder oud-cursisten uit Genemuiden. In dezelfde tijd stond ze weer tijdelijk voor de klas als juf van de basisschool. In 1997 begon Gerda de studie ‘Psychosociale Therapie’ (Assen) en volgde ze de cursus ‘eigen bedrijf opzetten’. Daarna kwam de vervolgstudie ‘Kunstzinnig Counselen’ (Zeist).

In 1998 leerde Gerda haar huidige echtgenoot kennen. “Hij schilderde ook, dat schiep een band. Hij maakt speciale lijntekeningen met waterverf en potloden. Robert was dertig jaar troubadour en altijd op reis. Samen zijn we in Wolvega gaan wonen. Daar ben ik weer les gaan geven en samen met Robert verkocht ik veel werk op kunstmarkten. Tegelijkertijd begon ik mijn psychosociale praktijk: praat- en oefensessies één op één. Logisch vervolg waren sessies Kunstzinnige Counseling: al schilderend konden mensen zich uiten op papier: talent schilderen was hier niet nodig. Het gaf mij veel voldoening. Toch stopte ik in 2001 met schilderactiviteiten, omdat ik een baan kreeg als leerkracht in het speciale basisonderwijs voor leerlingen met gedrags- en emotionele stoornissen.”

Desondanks bleef schilderen een hobby en richtte ze ook in de volgende woonplaats Assen een atelier in. Gerda stond daar tien jaar voor de klas, maar maakte ook de nodige ellende mee. Zo kreeg ze in 2003 en 2006 een nieuwe heup en kwam ze met een burn-out in de ziektewet. “Het drukke bestaan eiste blijkbaar zijn tol. Uiteindelijk zijn we naar Meppel verhuisd, waar we dichtbij onze wederzijds kinderen en kleinkinderen wonen. Uiteraard heb ik ook hier weer een atelier ingericht.  Een tijdlang kon ik alleen kleine houten paneeltjes en steentjes schilderen, maar begin april word ik 66 jaar en is de energie weer helemaal terug. Samen met Robert geniet ik nu van het gepensioneerd maken. Zo volgde ik nog een cursus website maken en staat nu mijn werk op www.ateliergerdahento.nl.”

Soms met weemoed, maar vooral dankbaar en trots, denkt Gerda terug aan haar gaellemuniger schilderjaren. “De eensgezindheid was bijzonder. Het lijntje met Genemuiden is altijd gebleven. Mijn dochter en de nodige vrienden wonen er nog. Daarom vind ik het heel leuk om mee te doen aan Te Kunst en te Keur op 25 april. Mijn oudste kleindochter Iris van twaalf jaar gaat mij helpen. Zij is ook heel creatief. En verder hoop ik natuurlijk veel bekenden te zien, al zal het herkennen na al die jaren soms moeilijk zijn…”

 

 

Gepubliceerd op: dinsdag 25-02-2014 door Erik Driessen. 1843 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 5 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0202 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login