Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Kunstenaar uit Gouden Eeuw stamt uit Hasselt
maandag 24-02-2014
foto:

HASSELT - De hedendaagse ontdekkingsreiziger Redmond O’Hanlon opent op 1 maart in de Kunsthal in
Rotterdam een bijzondere tentoonstelling, die is gewijd aan de reis die kunstenaar Andries Beeckman in de Gouden Eeuw naar Batavia maakte. Uit onderzoek voor de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie bleek onlangs dat Andries Beeckman in 1628 in het Overijsselse Hasselt werd geboren.
‘Van velerlei pluimage’, dat is de titel waaronder boek en tentoonstelling de wereldreis van Andries Beeckman presenteren. De schilder legde zijn ontmoetingen met mens en dier op Java vast in kleurrijke prenten. Dergelijke exotische tekeningen zijn een zeldzaamheid in de kunst van de 17e eeuw. Er waren maar weinig kunstenaars die de gevaarlijke reis naar ‘de Oost’ aandurfden. Andries Beeckman zocht het avontuur blijkbaar wel op. Het resultaat is een uniek en authentiek beeldverslag, dat nu eenmalig uit allerlei collecties bijeengebracht is in de Kunsthal.

Middelpunt van de tentoonstelling is een album met 55 prachtige waterverftekeningen, dat afkomstig is uit een bibliotheek in Parijs. Een bijzondere bruikleen is een groot schilderij met een gezicht op Batavia, het
huidige Jakarta, dat de schilder na thuiskomst voor de VOC maakte. Het schilderij maakt doorgaans deel uit van de vaste opstelling van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Historische Vereniging in Hasselt hoorde het bijzondere nieuws over de geboorteplaats van de schilder vorige week van één van de samenstellers van de tentoonstelling en het boek. Helaas is over het leven van Andries Beeckman is niet veel bekend. Zijn vader kwam oorspronkelijk uit Keulen en trouwde in 1621 voor de tweede keer in Zutphen. Het paar vestigde zich in Hasselt, waar diverse kinderen werden geboren. Kunstenaar Andries Beeckman zag als zesde in de rij op 29 augustus 1628 het levenslicht. Hoe lang hij in Hasselt heeft gewoond is niet duidelijk. Evenals die andere bekende Hasselter, Kiliaen van Rensselaer, zal hij uiteindelijk zijn fortuin hebben gezocht in Amsterdam. Dat was de stad waar het gebeurde in de Gouden Eeuw. In opdracht van de VOC maakte hij ergens tussen 1655 en 1658 zijn reis naar Batavia. Verder weten we alleen met zekerheid dat hij in 1664 werd begraven in Amsterdam.

Andries Beeckman blijkt trouwens niet het enige familielid te zijn dat naar verre oorden zou trekken. Zijn vijf jaar oudere broer Wilhelmus reisde in 1647 in het gevolg van Peter Stuyvesant naar Amerika. In Nieuw Amsterdam, het latere New York,  werd hij een belangrijk bestuurder en de stamvader van de invloedrijke familie Beekman. Hasselt blijkt daarmee eens te meer vruchtbare geboortegrond te zijn geweest voor kolonisten in Amerika. Al eerder kon worden aangetoond dat belangrijke families als Van Rensselaer, Cuyler en Lansing hun wortels hebben aan het Zwarte Water.

De tentoonstelling ‘Van velerlei pluimage’ over de reis van Andries Beeckman naar Batavia is tot en met 11 mei te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Gepubliceerd op: maandag 24-02-2014 door Erik Driessen. 1028 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 5 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0176 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login