Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Zeearenden boven het Vogeleiland
zondag 26-07-2009
stelletje verloofd maar nog geen paringsgedrag

3_665_500

GENEMUIDEN – Zaterdagmorgen organiseerde Natuurmonumenten een Zilverreigerexcursie naar het vogeleiland. Rond acht uur vertrok een gezelschap van negen belangstellenden en twee vrijwilligers per electroboot vanaf de Kadoelerbrug naar het eiland. Voor het eiland werd bereikt werden de aanwezigen verrast door een stelletje zeearenden die al cirkelend boven het eiland zich meerdere malen lieten zien. Voor de vrijwilligers was het niet helemaal nieuw want ze waren al twee keer eerder waargenomen. Het stel wordt het verloofde paar genoemd omdat ze wel steeds in elkaars nabijheid blijven maar nog geen paringsgedrag hebben laten zien.

De zeearend is de grootste roofvogel van Europa en heeft als bijnaam “vliegende deur” door zijn spanwijdte van 200-245 cm.

Hij was vroeger in heel Europa een bekende gast. Mede onder invloed van de mens is hij echter een zeldzame roofvogel geworden. Sinds 2006 broedt in de Oostvaardersplassen een paar dat tot nu toe vijf jongen heeft grootgebracht.

Een zeearend legt 1-3 eieren. Zowel mannetje als vrouwtje zitten om de beurt op het ei. De broedtijd is ca. 40 dagen. Eén jong is vrij normaal, twee jongen komen regelmatig voor, drie hoogst zelden. Zeearenden blijven het hele jaar door (zomer en winter) in hun broedgebied. Als ze eenmaal ergens gebroed hebben, is de kans groot dat volgend jaar hetzelfde nest opnieuw wordt gebruikt.

De zeearend zoekt voedsel vanuit zitplaats of vliegend. Eet vis, watervogels, zoogdieren en aas. Vangt met gestrekte tenen vis van wateroppervlak. Steelt ook prooi van andere roofvogels en meeuwen.

Het Vogeleiland is 37 ha groot en is omringd met water, riet en bos.

In het midden is een grote open vlakte, vroeger was dit grasland, nu is er ruige vegetatie met voornamelijk brandnetels waar diverse vlindersoorten zich thuis voelen. Ook slakken zijn er in diverse soorten en grote aantallen.

De zilverreiger liet zich echter niet zien maar wel diverse ander soorten vogels en insecten. 

Bekijk HIER de foto’s van de tocht.

Meer informatie over Natuurmonumenten en de zeearend in Nederland HIER

Gepubliceerd op: zondag 26-07-2009 door Reint Winters. 3437 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 7 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0218 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login