Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> cultuur
dinsdag 14 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Burgmeijer werkt aan boek over Zwarte Meer
vrijdag 07-03-2014
'We leven in een heel waardevol gebied'
Kunstschilder bezig met een nieuw stil leven
foto: Kunstschilder bezig met een nieuw stil leven © Erik Driessen

GENEMUIDEN - Marinus Burgmeijer werkt aan een boek over het Zwarte Meer. Dat gebied met het Vogeleiland geeft hem meer inspiratie dan ooit. “Ik kom er steeds meer achter in wat voor waardevol gebied we wonen”, zegt de kunstschilder in zijn Galerie de Diek. Die is gevestigd in vermoedelijk het oudste huis van Genemuiden, waarin zijn moeder tot aan haar dood woonde.

Schilderen met woorden kan Burgmeijer ook. Vraag aan hem wat nou zo bijzonder is aan het Vogeleiland en hij schetst een gedetailleerde sfeertekening. Over zomaar een bezoek aan zijn eiland.  “Vanaf hier tot aan het Vogeleiland hoor ik dertig verschillende soorten vogels. Dat begint bij huis al met de mus en de mees. Je bent Genemuiden nog niet uit of je hoort weidevogels als kievit en grutto. Dan stap ik bij ’t aempien in een kano en hoor ik watervogels als fuut en gans om me heen. En vervolgens hoor ik op het Vogeleiland zangvogels als de nachtegaal en de karekiet. En die geluiden klinken prachtig over het water heen. Echt, rond het Vogeleiland is altijd wat te beleven, als je het maar wilt zien.”

En wie moeite heeft om dat zelf te zien, kan hopelijk volgend jaar het boek van Burgmeijer kopen. Tijdgebrek voorkomt dat het eerder van de pers rolt. “Ik heb al wel verschillende schilderijen klaar die in het boek moeten komen, maar eigenlijk moet ik me vol op dit boek storten. Volgend jaar ga ik met de Vut en dan hoop ik meer tijd te hebben. Dat boek moet alles wat je tegenkomt in de natuur vastleggen, maar ook de cultuur van vissers en landbouwers beschrijven. Ook wil ik de geschiedenis van het meer en Vogeleiland kort belichten.”

Achterweg

En in tegenstelling tot wat veel jongeren denken, is die geschiedenis niet eeuwenoud. Verre van zelfs. Pas in 1956 ontstond het Zwarte Meer door de aanleg van de flevopolders. Oudere Genemuidenaren herinneren zich nog dat voor die tijd de Zuiderzee tegen de Achterweg aan klotste. Misschien dat daarom veel mensen vragen of Burgmeijer de ‘nachtweg’ wil vastleggen op doek. “Ik schilder regelmatig in opdracht en vaak vragen Genemuidenaren dan om de Achterweg. Dat moet toch met de historie te maken hebben, want bijna niemand vraag om het veer of de Sas. Omdat ik mijzelf niet wil kopiëren, kies ik iedere keer weer een andere invalshoek.”

Vervelen doet het schilderen nooit. Sterker nog, hij heeft er meer plezier in dan ooit. Misschien wel omdat hij niet vies is van experimenteren. “Ik mag graag de natuur schilderen, maar ben geen natuurschilder. Ik maak ook portretten en moderner werk. Ook geniet ik enorm van het uitzoeken van nieuwe technieken”, zegt Burgmeijer, terwijl hij een werk laat zien waarop hij middenin in een rietlandschap een passe partout heeft geschilderd. “Dat zorgt voor diepte, maar dat was me nog niet voldoende. Daarom heb ik op die passe partout een rietzangertje geschilderd. Sommige mensen vinden het gek: zo’n lijst midden in een landschap. Maar dat soort dingen vind ik interessant.”

Reizen

Ook vakanties naar onder meer IJsland en Peru inspireren hem. Hij wil meer reizen als hij straks stopt met werken en uiteraard meer schilderen. “Ik heb zoveel plannen en ideeën, maar te weinig tijd. Dat moet straks anders. Dan stop ik met andere bezigheden en richt ik me nog meer op de kunst. Met mijn cursisten wil ik dan ook meer naar buiten. Nu leg ik in het atelier uit hoe de zon de kleur op een boomstam verandert, maar in de natuur kun je dat veel beter zien.  Ik heb daar enorm veel zin in”, aldus Burgmeijer.

De kunstenaar vindt dat er ‘mooie dingen’ gebeuren in Genemuiden. Hij is betrokken bij de Stichting Promotie Genemuiden en merkt dat steeds meer plaatsgenoten belangstelling hebben voor de plannen van die stichting. “Moet je kijken hoeveel interesse er is voor de Vijf Gebroeders. Dat vind ik mooi om te zien. Steeds meer mensen beseffen denk ik dat we in een bijzonder gebied en een bijzonder stadje wonen.”

Marinus Burgmeijer is op 25 april uiteraard ook present tijdens Te Kunst en te Keur, een kunst- en koopjesmarkt in het centrum van Genemuiden. Zijn galerie is geopend op:

vrijdag:      16.00 u-18.00 u    19.00 u-21.00 u

zaterdag:   10.00 u-12.00 u    13.00 u-16.00 u

Gepubliceerd op: vrijdag 07-03-2014 door Erik Driessen. 2465 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.
Inloggen

(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 5 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0136 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login